Linkedin Nedir?
2002 yılında Jean-Luc Vaillant, Reid Hoffman, Allen Blue, Konstantin Guericke tarafından kurulan bir sosyal medya platformu olan Linkedin, iş dünyasındaki kişilerin iletişim kurmasını sağlayan ve bireylerin diğer bireyler ile bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal medya platformudur. İş ağı kurmak ve iş ağını geliştirmek isteyen kişilerin genellikle en çok kullandığı sosyal medya platformu Linkedin’dir.
Linkedin Nasıl Kullanılır?
Linkedin kullanımı oldukça kolay olan bir sosyal medya platformudur. Linkedin kaydının ardından kişiler bireysel olarak bu sosyal medya platformunu kullanabilmektedirler. Bireysel olarak Linkedin kullanımı yapacak olan kişiler kendilerine ait bir linkedin profili oluşturduktan sonra diğer kişiler ile bağlantı kurabilmekte, paylaşım yapabilmekte ve etkileşime geçebilmektedir. Bunun yanı sıra bireysel Linkedin kullanımı yapacak olan kişiler diledikleri takdirde Linkedin üzerinden iş ilanlarına da başvurabilmektedir.
Linkedin bireysel olarak kullanılabilen bir sosyal mecra olduğu gibi kurumsal olarak da kullanılan bir platformdur. Kurumsal olarak linkedin kullanan markalar linkedin sayesinde bir marka sayfası oluşturabilmekte, bu sayfa üzerinden kurumsal iletişimlerini yürütebilmektedir. Bunun yanı sıra markalar linkedin üzerinden iş başvurusu da kabul edebilmektedir.
Linkedin Analitiği Nedir?
Linkedin analitiği, bireysel ya da kurumsal bir linkedin sayfasına sahip olan birey ve işletmelerin belirli metrikler çerçevesinde linkedin profilleri ya da sayfalarının büyümesini ölçen bir analiz çeşididir.
Genellikle linkedin analitiği yaparken ziyaretçi, görüntüleme, takipçi, gibi metrikler kullanılmaktadır. Linkedin analizi yaparken de çoğu zaman Linkedin analytics ya da faydalı linkedin analiz araçlarından yararlanılmaktadır.
Linkedin Analizi Nasıl Yapılır?
Bireysel ya da kurumsal olarak Linkedin kullanan kişilerin linkedin analizi yapması gerekir. Linkedin analizi yaparken de izlenecek linkedin metrikleri çerçevesinde hareket edilir. Genellikle bireysel olarak yapılan Linkedin analizinde;
Ziyaretçi analizi
Takipçi analizi
Profil analizi
Gibi metrikler izlenecek linkedin metrikleri arasında yer alırken. Kurumsal linkedin kullanımında ise takipçi analizi ve sayfa analizi gibi metrikler önemlidir. İzlenecek metrikler çerçevesinde Linkedin analizi yapacak olan kişi ve işletmelerin ilk olarak linkedin analytics kullanması gerekir. Analizleri kolay bir şekilde yapmak için de verileri parçalamak oldukça önemlidir. Gelin şimdi linkedin analizi yaparken kullanılan metriklere ve tanımlarına bir göz atalım.
Linkedin Profil Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Linkedin profil analizi, Linkedin’de yapılan aramalar sonrasında hesabınızı kaç kişinin görüntülediğine yönelik istatistikleri size veren bir analiz türüdür. Linkedin profil görüntülemeleri şirketler ya da bireysel olarak linkedin kullanan kişiler tarafından yapılabilmektedir.
Bireysel hesabınıza ait linkedin profil analizi yapmak istediğiniz takdirde ise Linkedin profiliniz üzerinden bu analizleri yapmanı mümkündür. Linkedin profil analizi yapmak için;
Profilinize girin
Ben simgesine dokunun
Profili görüntüle seçeneğine tıklayın
Analiz bölümüne giriş yapın ve arama görünümlerine tıklayın
Bu adımları tamamladıktan sonra analizlerde çıkan şirket isimlerine tıklayabilir ya da listelenen arama istatistikleri arasından profilinize nasıl ulaşıldığını analiz edebilirsiniz.
Linkedin Takipçi Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
İzlenecek linkedin metrikleri arasında yer alan linkedin takipçi analizi, sayfanıza ilgi duyan kişiler ile ilgili bilgiler veren bir analiz çeşididir. Potansiyel takipçilerinize ulaşmanızı kolaylaştıran ve var olan takipçiler ile iletişiminizi güçlendiren bu metrik, kurumsal sayfanızı oluşturduktan sonra bu sayfası takip eden üye sayısını gösteren bir metriktir.
Linkedin takipçi analizi yapmak için yine sayfa profilinize giriş yapmanız ve ardından linkedin analytics üzerinden analizinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Linkedin Sayfa Analizi Nedir? Hangi Metrikler ile Yapılır?
Linkedin analizi yaparken önem vermeniz gereken bir diğer analiz türü de Linkedin sayfa analizidir. Linkedin sayfa analizi genellikle kurumsal bir hesabı ve sayfası olan kişi ve işletmelerin yapması gereken analizler arasında yer almaktadır. Her analizde olduğu gibi Linkedin sayfa analizi de Linkedin analytics üzerinden yapılmaktadır. Bu analizi yapmak için ise Şirket Sayfası yönetici görünümünde olmanız gerekir.
Yönetici görünümünde sayfanın istatistiklerini ve izlenecek linkedin metriklerini görebileceğiniz gibi dilediğiniz takdirde XLS dosyası olarak indirmeniz de mümkündür.
Ziyaretçi İstatistikleri
Rakipler
Güncellemeler
Takipçiler
Çalışan Avukatlığı
Kariyer Sayfaları
Gibi linkedin metriklerini linkedin analytics üzerinden görüntülemeniz mümkündür. Bu metriklerin ise özel anlamları bulunmaktadır. Ziyaretçiler Metriği Linkedin sayfa analizinde kullanılan ziyaretçiler, sayfanızı ziyaret eden kişiler hakkında bilgi veren bir metriktir.
Bu metrikleri takip ederek sizler de Linkedin sayfa analizinizi doğru bir şekilde yapabilir ve böylece hedef kitlenizde yer alan kişiler ile doğru iletişim kurabilirsiniz.
Linkedin Video Analizi Nedir?
Linkedin video analizi, bu platformda video yayınlayan kişilerin takip ettiği bir metriktir. Linkedin video analizinde video paylaşım tarihinden itibaren;
İzlenme süresi
Toplam gösterim sayısı
Toplam izlenme sayısı
Gibi istatiksel bilgiler paylaşılmaktadır. Linkedin video analizlerinde bir videoya yönelik istatistiklerin sizlerle paylaşılması için en az üç saniye izlenmesi gerekmektedir. Videolar üç saniye ve üzerinde izlenmediği takdirde Linkedin bu rakamları sizlerle paylaşamamaktadır.
Faydalı Linkedin Analiz Araçları Nelerdir?
Linkedin analizi yapmak isteyen kişi ve pazarlamacılar genellikle sayfaları üzerinden analizi gerçekleştirse de belirli değişkenleri takip etmek için ekstra analiz araçları kullanabilmektedir. Analiz çalışmalarında büyüme, takipçi artış, etkileşim istatistikleri gibi bilgilere ulaşmanızı sağlayan faydalı linkedin analiz araçları şunlardır:
Linkedin Analytics
Hootsuite
Buffer
Sprout Social
Sendible
Macsovial
Linkedin analizi yaparken kullanabileceğiniz toollardır. Sizler de bu araçları kullanarak linkedin analizinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu araçlar sayesinde paylaşımlarınızı planlayabilir ve istediğiniz bir tarih ve saatte ilgili gönderinin paylaşılmasını sağlayabilirsiniz.