Küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme hedeflerine ulaşmalarına katkı sunan KOSGEB, “Kapasite Geliştirme Destek Programı”nın ikinci başvuru dönemini başlattı. Yeni dönemde işletmelere, 20 milyon TL’ye kadar, 36 ay vadeli finansman için 20 puanlık faiz desteği sağlanacak.
Türkiye ekonomisinin bel kemiği konumundaki KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen KOSGEB, program kapsamında firmaların ölçek atlamasına ve üretimden pazarlamaya kadar birçok alandaki ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyor.
Programın Hedefi Ne?
Program, KOBİ’lerin üretim kapasitesini ve verimliliğini artırmanın yanı sıra, kurumsal yapılarının gelişmesine ve daha geniş pazarlara açılmalarına olanak tanıyor. Destekler; makine-teçhizat alımı, kalıp, yazılım, nitelikli personel, danışmanlık gibi hizmetlerin yanı sıra işletme sermayesi gibi kritik kalemleri kapsıyor.
Hangi İşletmeler Yararlanabilecek?
Programa; imalat sanayi, bilgi teknolojileri, yazılım, telekomünikasyon ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan işletmeler başvurabilecek. Başvuru yapacak firmaların KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olmaları, güncel beyana sahip olmaları ve küçük ya da orta ölçekli işletme sınıfında yer almaları gerekiyor. Ayrıca limitet veya anonim şirket statüsünde olmak şartı aranıyor.
Bazı İşletmelere “Hızlı Büyüme” Şartı Yok
TÜBİTAK ya da KOSGEB destekli Ar-Ge projeleri tamamlayan, Ar-Ge merkezi veya Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olan, teknoparklarda faaliyet gösteren veya büyük firmalarla tedarik sözleşmesi olan işletmeler için “hızlı büyüme” kriteri aranmayacak.
Hangi Gider Kalemleri Destekleniyor?
-
Makine ve Teçhizat: Üretim kapasitesini artıran yatırımlar
-
Yazılım: Kurumsallaşmayı sağlayacak dijital çözümler
-
Personel: Yeni istihdamlara yönelik destek
-
Hizmet Alımı: Eğitim, danışmanlık, analiz, tasarım gibi hizmetler
-
Sermaye: Günlük nakit akışına katkı sunan destekler
Finansman Detayları Nasıl?
Destek kapsamındaki krediler 1 milyon TL alt limit, 20 milyon TL üst limit ile 36 ay vadeli sunulacak. Krediye ait faiz veya kâr payı KOSGEB tarafından karşılanacak ve geri ödeme talep edilmeyecek. İşletmeler Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank ve Ziraat Katılım aracılığıyla kredi kullanabilecek. Geri ödemeler 3 aylık eşit taksitler halinde yapılacak.
İlk Dönem Verileri Ne Gösteriyor?
2025 yılı ilk başvuru döneminde 1.385 işletme programa başvurdu. Değerlendirme süreci sonunda 877 projenin desteklenmesine karar verildi. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 19,5 milyar TL’ye ulaştı.
Yeni başvurular 30 Haziran’a kadar KOSGEB’in resmi internet sitesinden yapılabilecek.