Türkiye ekonomisinin en önemli parçalarından olan KOBİ’ler, e-ticaret kanallarıyla hızla tanışarak gelişen ve değişen sektöre adapte olma peşinde. Salgın sonrası süreçte küresel ölçekli değişimler görünürken ticareti canlandırmak amacıyla yeni arayışlar devam ediyor. Türkiye’de e-ticaret pazarı 100 milyar TL’lik bir hacme sahip iken bu pazar küresel ölçekte 5 trilyon dolara ulaşmış durumda.
Dünyayı etkisi altına alan ve ekonomilerin sarsılmasına yol açan salgın kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından ticaret de yeniden canlanmaya başladı. Bu durum KOBİ’lere e-ticaretin önemini gösterirken aynı zamanda farklı bir pazar alanı açtı. Pandemi sonrasındaki dönemde e-ticarete giriş yapmak isteyen KOBİ sayısında geçen yıla kıyasla %50 artış yaşandı.
KOBİ’lerin Dikkat Etmesi Gerekenler
TÜBİSAD tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’deki e-ticaret pazarı, salgının ardından önceki aylara kıyasla %40’ın üzerinde artış gösterirken öne çıkan sektörler market ve zorunlu ihtiyaçlar oldu. Bu sektörlerdeki artış ise %200’ün üzerinde.
Salgın süreci, daha önce e-ticaret yapmamış kişileri de sistemin içerisine katmış görünüyor. ETİD verilere göre salgın döneminde kısıtlamalar sırasında 1 milyon kişi ilk kez e-ticarete giriş yaptı. Bu dönemde mobil cihazlardan alınan trafik %80 iken ciro payı %60 olarak yansıdı.
KOBİ’lere E-Ticaret Desteği
Yükselişe geçen ve pazar büyüklüğünü artıran e-ticaretten olabildiğince çok KOBİ’nin fayda görebilmesi için ekonomi yönetimden destekler sunulmaya başlandı. Ticaret Bakanlığı, bu destekler ile KOBİ’lerin büyümelerine katkı sağlanacağını duyurdu. “E-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız Kampanyası” ile KOBİ’lerin e-ticaret ile tanışmasını sağlayıp sektörün daha nitelikli kullanılmasını teşvik etmek amaçlıyor.
Kampanya içeriğinde verilen destekler arasında e-ticaret sitelerinde KOBİ’lere yönelik istihdam alanının oluşturulması, e-ticaret sitelerinin komisyon oranlarında indirim yapılması ve KOBİ’lere yönelik vadelerin düşürülmesi yer alıyor. Kampanyayı 1 sivil toplum kuruluşu, 2 ödeme kuruluşu, 1 sanal yemek servisi, 2 sanal market, 3 elektronik ticaret altyapı sağlayıcısı ve 16 elektronik ticaret sitesi destekliyor.
IFASTURK Mali Müşavirlik ve Denetim Kurucusu Mesut Şenel, Türkiye’de internet kullanıcılarının kullanım alışkanlıklarında değişimlerin yaşandığını ve dijital mecraların artık bir pazar haline geldiğine dikkat çekiyor. İstihdamın %73’ünü sağlayan KOBİ’lerin ise e-ticaret pazarını daha aktif kullanmasını ifade ederken bunun için büyümelerinin destekleneceğini ve pazarlama süreçlerinin kolaylaştırılacağını söylüyor.
E-Ticarette Ürün Çeşitliliğinin Her Geçen Gün Artması
Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Yılmaz, e-ticarette alışverişin zaman ve mekan gibi kavramlarını ortadan kaldırarak tüketicinin daha kolay alışveriş yaptığına ve tüketicilerin çok çeşitli ürünlere ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. E-ticaret tüm bu özellikleri ile tüketicilerin hayatlarında önemli bir yere sahip olurken ürün çeşitliliğinin de artacağa öngörülüyor.
Yılmaz ayrıca, e-ticarette tüketicinin ihtiyacına olabildiğince hızlı cevap vermenin, ürünleri kısa sürede kusursuz ve hatasız bir şekilde teslim etmenin önemini vurguluyor.