Hazine ve Maliye Bakanlığı, imalat sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla 30 milyar liralık yeni bir destek programı devreye alıyor. Program kapsamında, 25 milyar liralık kefalet limiti belirlenirken, destek uygun maliyetli kredi olanaklarıyla KOBİ’lerin hizmetine sunulacak.
Bakan Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, imalatçı KOBİ’lerin büyüme potansiyelini artırmak ve rekabet güçlerini pekiştirmek amacıyla finansman çözümleri üzerinde titizlikle çalıştıklarını vurguladı. Şimşek, “KOBİ’lerimizin üretim ve yatırım kapasitelerini güçlendirmek, ülke ekonomisine katkılarını artırmak önceliklerimiz arasında. Bu doğrultuda hazırlanan yeni destek paketiyle reel sektörü desteklemeyi sürdürüyoruz” dedi.
Yeni destek programı, Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla hayata geçirilecek. Toplam 25 milyar lira kefalet limiti bulunan paket kapsamında 17,5 milyar liralık kredi işletme sermayesi ihtiyaçları için, 7,5 milyar liralık kısmı ise yatırım harcamalarına yönelik kullanılacak. Kredi üst limitleri, işletme harcamaları için 15 milyon lira, yatırımlar için ise 30 milyon lira olarak belirlendi.
Programın kısa süre içerisinde uygulamaya alınması beklenirken, Bakan Şimşek, kredi kefalet oranının yüzde 85 seviyesinde olacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde Macaristan dönüşünde yaptığı açıklamada, KGF’nin iş dünyasına sağladığı katkıya dikkat çekerek yeni dönemde daha kapsamlı adımlar atılacağının sinyalini vermişti.
Yeni paket, reel sektörün ihtiyaçlarına göre şekillendirilen finansman desteklerinin devamı niteliğini taşırken, imalatçı KOBİ’lerin ekonomik büyümeye katkısını artırmayı ve üretimde sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlıyor.